Hrvatsko društvo za promicanje informatičkog obrazovanja

Klub HDPIO, Zagreb, Ilica 42, tel. 01 48  46 891

HDPIO

www.hdpio.hr

 

U utorak, 28. travnja 2009. godine u 19 sati, u prostoru Kluba – Ilica 42 u dvorištu, predaje dr. sc. Ratimir Kvaternik s temom: WEBOMETRIKA (WEBOMJERSTVO) – PRIKAZ NA NEKIM HRVATSKIM PRIMJERIMA

 

Ratimir Kvaternik rođen je 1941. godine, magistrirao je računarske znanosti na University of Toronto, (1972.), a doktorirao organizacijske i informacijske znanosti, na Fakultetu organizacijskih nauka u Beogradu, 1984. Među ostalim bio je profesor na Fakultetu organizacije i informatike te na Filozofskom fakultetu. Od 1989. do 2001. radio je u UNESCO-u kao konzultant i šef misija (bio je prvi šef misije u RH od 1993. do 1997.). Godine 2002. postao je pomoćnik ministra prosvjete i športa zadužen za međunarodnu suradnju (do 2004.), a sada je dekan Visoke poslovne škole u Zagrebu.

 Webmetrika, webomjerstvo ili još jednostavnije web rangiranje je znanstveno nedefinirano i stručno nepriznato područje, grana, metodologija, pristup itd… Međutim, kao što je to često bio slučaj  u primijenjenoj informatici, praksa 'kaska' ispred teoretskih postavki, definicija i klasifikacija. Ova 'metoda' je u biti demonstracija informacijskih mogućnosti i snage WWW-a. Ona pokazuje da sve više 'cyber space' postaje relevantan za realni svijet i može utjecati na mnoge vidove realnog svijetai. Sam naziv webometrika (webometrics) je proizvoljni naziv autora za razne vrste i načine rangiranja  raznih pojmova  na temelju podataka koji se pronalaze putem Web-a. Na primjeru hrvatskog obrazovnog sustava i djelomično hrvatskog turizma kao i na nekim drugim primjerima biti će prikazano on-line webomjerstvo.

U Zagrebu, 16. travnja 2009.

 

 Za HDPIO:

        Prof. dr. sc. Nenad Prelog, predsjednik