Hrvatsko društvo za promicanje informatičkog obrazovanja

Klub HDPIO, Zagreb, Ilica 42, tel. 01 48  46 891

HDPIO

www.hdpio.hr

 

Poštovani kolege,

 

Hrvatsko društvo za promicanje informatičkog obrazovanja poziva Vas na predavanje BRANIMIRA MAKANCA, doajena informatičkog obrazovanja u nas:

 "Računala u nastavi - nekad i sad"

 U utorak, 31. ožujka 2009. godine u 18 sati, u novootvorenom prostoru Kluba – Ilica 42 u dvorištu

 Vjerujem da će biti interesantno čuti nešto o početcima primjene računala u nastavi kod nas, o nastanku Multimedijskog centra, našem prvom time-sharing računalu, o prvim domaćim računalima "Orao" i "Ivel Ultra" i prvim programima za NPK i prvim modemskim vezama u našim školama.

Branimir pl. Makanec je počasni predsjednik Zagrebačkog Računalskog Saveza i predsjednik Udruge za poticanje darovitosti djeteta „Bistrić“.

Rođen je 1932 godine. Elektrotehnički fakultet završio u Zagrebu. 1961. godine osnovao studentsku “Grupu Kibernetičara”  u okviru koje je izrađen prvi autonomni čovjekoliki robot načinjen u našoj zemlji. Projektirao je i izveo prvu elektroničku učionicu za frontalnu programiranu nastavu u našoj zemlji. Nakon povratka sa specijalizacije na području nastave pomoću kompjutora u SAD osnovao je 1968 godine poznati zagrebački Multimedijski Centar u okviru Referalnog Centra Sveučilišta. Kao republički prosvjetni savjetnik organizirao je veliki broj savjetovanja i seminara o primjeni računala u obrazovanju, patentirao sistem komunikatora za frontalnu programiranu nastavu koji se proizvodio za potrebe naših škola u slovenskoj tvornici “Rog”. Kao šef razvoja u poduzeću IVASIM projektirao je naše prvo personalno računalo “Ivel Ultra”  koje se godinama koristilo za nastavu informatike u našim školama. U Otvorenom Pučkom Učilištu Zagreb organizira prve redovne tečajeve namijenjene obrazovanju nastavnika za primjenu računala u nastavi i učenju. 1984 godine uručena mu je plaketa “Informatika”, dobitnik je državne nagrade za životno djelo "Faust Vrančić" za 1997. godinu, nagrade za životno djelo Zagrebačke zajednice tehničke kulture "Dr.Oton Kučera" za 2001 godinu, kao i nagrade za životno djelo "Dr. Albert Bazala" za 2002. godinu.

 

 Za HDPIO:

        Prof. dr. sc. Nenad Prelog, predsjednik