Hrvatsko društvo za promicanje informatičkog obrazovanja

Klub HDPIO, Zagreb, Ilica 42, tel. 01 48  46 891

HDPIO

www.hdpio.hr

 

Poštovani/e kolege/ice,

u utorak, 12. svibnja 2009. godine u 19 sati, u prostoru Kluba – Ilica 42 u dvorištu, prof dr. sc. Nenad Prelog održao je predavanje s temom: SMRT TISKANIH MEDIJA? ŠTO OSTAJE?

 

Godine 2008. po prvi puta je broj onih koji novine čitaju na internetu bio veći od čitatelja izdanja na papiru. U svega nekoliko mjeseci najavljen je prestanak tiskanog izdanja nekih vrlo poznatih listova kao što su na primjer Boston Globe, The Rocky Mountain News, The Seattle Post Intelligencer, Detroit News, Ann Arbor News, San Francisco Chronicle, Christian Science Monitor i mnogih drugih. nakladnik i većinski vlasnik New York Timesa, ikone američkog tiska, Arthur Sulzberger nonšalantno izjavio: “Ja zaista ne znam da li će Times za pet godina izlaziti na papiru, a to me niti previše ne zabrinjava…“ S druge strane poslovni model online izdanja još uvijek ne pokazuje pravi prihod i mogućnost nadoknade gubitaka koje stvaraju konvencionalna izdanja. Što se to događa, koja je budućnost medija tema je ovog izlaganja.

Sudionici tribine biti će upoznati i s programom međunarodne konferencije "Informacijska tehnologija i novinarstvo" koja se održava u Dubrovniku, upravo s temom budućnosti medija, a posebni gost tribine utorkom biti će prof. dr. sc. Velimir Srića, autor i političar.

Nenad Prelog je rođen 1948. u Zagrebu, gdje je završio gimnaziju i diplomirao sociologiju i filozofiju. Magistrirao na University of Michigan (Ann Arbor) iz područja zaštite okoline, a doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu (Fakultet političkih znanosti - tema: Informacijski aspekti upravljanja okolinom). Radio kao novinar (urednik i glavni urednik "Omladinskog tjednika", časopisa "Byte" i dr.), utemeljio INDOK centar za zašttitu čovjekove okoline koji je vodio od 1973-1979. Obavljao dužnost direktora Referalnog centra Sveučilišta u Zagrebu (1980-1981.), voditelja poslijediplomskog studija informacijskih znanosti (1986-1994.). Od 1990-2000. pomoćnik ravnatelja Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža". Znanstveni savjetnik i redoviti profesor iz područja informacijskih znanosti na Fakultetu političkih znanosti te na Sveučilištu u Zadru. Od 2000. pomoćnik Ministra vanjskih poslova, a od 2003-2006. Veleposlanik RH u Irskoj. Autor desetak knjiga i pedesetak znanstvenih i stručnih radova iz područja teorije i primjene informacijske tehnologije. Osnivač i dugogodišnji predsjednik Hrvatsko-američkog društva te suosnivač i predsjednik Hrvatskog društva za promicanje informatičkog obrazovanja. Dobitnik niza priznanja (plakete za razvoj informatike, zaštitu čovjekove okoline, Nagrada grada Zagreba itd.).

 

 Za HDPIO:

        Prof. dr. sc. Nenad Prelog, predsjednik