Klub HDPIO, Zagreb, Ilica 42, 03.02.2009. godine

Otvorena izložba kompjuterske grafike Vilka Žiljaka

U klubu HDPIO u utorak 3. veljače otvorena je izložba kompjuterske grafike Vilka Žiljaka, pionir kompjuterske grafike u nas. Još pred tridesetak godina dok su drugi tek sricali abecedu programiranja ili pokušavali vidjeti kako bi se moglo koristiti računalo u knjižničarstvu, statistici ili projektiranju, hrabro otvarao prostor slobode, pokazujući da je kod računala manje riječi o determinizmu, a više o kreaciji, da iz kaosa nastaje harmonija ali i obratno.

Slike su rezultat obrade informacija pomoću skupa naredbi, ispis iz programa koji često nije veći od desetak ili petnaestak redaka. No rezultat, izazovna ljepota ovih grafika pokazuje poznavanje cjelokupnog procesa, to nije rezultat slučaja, one ne nastaju metodom pokušaja i pogreške već proizlaze iz prepoznavanja i upravljanja, preciznog definiranja ispisa, kontrole puta kretanja pisača, odabira boja i njihovog odnosa do u detalje. Vilko Žiljak kao zaljubljenik u matematiku ne razmišlja u kategorijama prostornih jedinica na papiru, već redaka koji to opisuju u strojnom jeziku. „Matematika je model mišljenja kojim se pokreću neke estetičke ideje a ne zbirka formula“ kaže Dora Kinert u svojoj knjizi KOMPJUTERSKA GRAFIKA VILKA ŽILJAKA i to je možda jedna od najboljih definicija onoga što Vilko Žiljak radi.

Cilj je uvijek s minimalnim brojem naredbi dobiti ovako kompleksne slike. Prije su to bili drugi programski jezici danas se slike pišu u strojnom jeziku Postscripta. „Matematika je kao i poezija, ne da se prepričavati“ kaže Solomon Marcus i ta rečenica govori o ovim slikama više no desetak stranica studija.

Vilkove slike će ukrašavati prostor Kluba sljedećih mjesec dana i na tome mu velika hvala.

Otvorenju je prisustvovalo osamdesetak ljudi, do sada najveći broj gostiju od kada je klub otvoren što svjedoči o tome da se naš prostor sve više nameće kao jedan od najaktivnijih u obrazovnom, znanstvenom i kulturnom životu Zagreba i Hrvatske.