Najavljujemo:

Računalo u školi XIV

 

 

Novi dan za posao

 

 

 

Hrvatsko društvo za promicanje informatičkog obrazovanja (HDPIO) održalo je u Varaždinu  od 13. do 15. veljače 2011. godine svoju prvu zimsku školu s glavnom temom: 'INOVACIJE U INFORMATIČKOM OBRAZOVANJU I ISTRAŽIVAČKE ŠKOLE'

U okviru glavne teme sudionici su se upoznali s programima inovativnih škola, problemima sigurnosti na mreži, metodama za otkrivanje plagijata i temeljnim pojmovima upravljanja projektima. Prezentirane su nove platforme za korištenje informacija – iPad i e-knjiga, a održan je i okrugli stol o upravljanju projektima u obrazovanju koji je pobudio veliki interes.

Uvodni referat održao je Edin Kadić: Programi inovativnih istraživačkih škola. Potom je Nenad Prelog govorio o Temama rasprava na ovogodišnjem skupu, Lidija Kralj i Viktorija Hržica sun nas izvijestile o Ovogodišnjem obilježavanju Dana sigurnijeg interneta u Republici Hrvatsko; a na kraju smo imali priliku čuti i vidjeti izlaganje Željka Milića o iPadu u obrazovanju.

U ponedjeljak, 14. veljače održano je nekoliko radionica. Vedran Juričić (Filozofski fakultet) je govorio o Autorskim pravima, plagijatima i metodama za utvrđivanje plagiranja; Branko Mažar (CARNet) o Sigurnosti na mreži, a Darko Jureković (Microsoft) je izložio Uvod u upravljanje projektima.

Nakon toga je održan Okrugli stol - upravljanje projektima u obrazovanju; gdje su između ostalih govorili Andreana Baeva (Europska poslovna udruga); Marija Bajica (Project Management Institute, ogranak Hrvatska); Amir Spahić (FOI, Jezgra za međunarodne projekte); Domagoj Račić (Centar za strategiju i razvoj); Nenad Trajkovski (PMI, ogranak Hrvatska) a moderator je bio Darko Jureković (Microsoft Hrvatska). Simon Dawson (Microsoft UK) putem Live Meetinga upoznao nas je s Multipoint Server tehnologijom. Poslijepodne su ponovljene radionice (kako bi svi mogli proći sve teme); Tomislav Grlica (Microsoft) je izložio Praktične savjete za bolju iskorištenost Office 2010 alata; a Gordana Sokol je prikazala Programski jezik Kodu – primjeri iz nastavne prakse u osnovnoj školi.

Utorak, 15. veljače, zadnji dan skupa je započet izlaganjem Renate Ivanković: ICT Edu – razvoj projekta i rezultati ankete; Marin Maletić je govorio o: e-knjigama u obrazovanju; a na kraju je održan Okrugli stol: Inovativne istraživačke škole i tehnologije suradnje na daljinu (u kojem su sudjelovali: Ivana Turčić Prstačić, Darko Jureković, Saida Deljac i Edin Kadić(putem Live Meetinga).

Pedesetak sudionika bilo je vrlo zadovoljno što su se iz prve ruke mogli upoznati s nizom novosti iz ovog područja. Komunikacija putem Mreže ipak ne može u potpunost zamijeniti druženja, razmjenu ideja, prezentaciju novosti itd. pa je zaključeno da s održavanjem savjetovanja ovog tipa treba nastaviti.

.............

 

.....................................................................................

   
   
 

Klub HDPIO

ODRŽANO

KVIZ 'Igrom do znanja'

prof. dr. sc. Nenad Prelog: Smrt tiskanih medija ? Što ostaje?

dr. sc. Zvonimir Jakobović: STRUKOVNO PREVOĐENJE načela-postupci-poteškoće

 dr. sc. Ratimir Kvaternik: Webometrika (Webomjerstvo) - prikaz na nekim hrvatskim primjerima

dr. sc. Nina Lipljin: Mogućnosti primjene ICT u nastavi povijesti i zemljopisa

dr. sc. Mladen Mauher "Vizije i scenariji inteligentne uprave/grada za 2020.godinu"

Branimir pl. Makanec "Računala u nastavi - nekad i sad"

Nazivlje u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija

Primjeri korištenja ICT-a u politici

 ETNO-VEČER s Dunjom Knebl

Koncert održala Nikolina Romić – Nina

Predstavljena knjiga Simon Cottle INFORMACIJE, ODNOSI S JAVNOŠĆU I MOĆ

Panel rasprava o položaju informatike u nacionalnom kurikulumu

Izložba Vilka Žiljaka Kompjuterska grafika

Panel rasprava na temu: E-učenje i digitalitacija nastavnih sadržaja